dimecres, 24 de febrer del 2010
Els Bordegassos de Vilanova
Situació dins les cercaviles:
Actualment són els últims a tancar les cercaviles com a balls, darrera seu, però hi van els Ministers, les Autoritats i la Banda de Música.
Vestuari:
El vestuari dels seus components consta de pantalons, faixa negra i camisa del característic color groc terrós.
Components i estructura:
Està format pel major nombre possible de persones per tal de poder fer més, millors i més alts els castells.
Dades sobre el ball.
La idea de crear aquesta colla, sorgeix a Font-rubí, en unes colònies realitzades durant els anys 1970-1971. La mateixa gent que havia aixecat castells a Font-rubí, participa en l’Aplec de Lurdes, l’any 1971, on ja es va veure el pilar de tres, i els 3 i 4 de 5 sense aixecador, ja que no hi havia canalla.
La primera actuació oficial dels Bordegassos de Vilanova, va realitzar-se el 23 d’abril del 1972, on ja vestien la seva habitual camisa de color groc terrós. Podem situar el punt àlgid de la colla en el trienni 1978-1980. Després d’aquests anys, la colla ha anat passant per un estancament, però tot i els seus alts i baixos, mai no ha perdut els seus castells de set, el seu castell mes important és el tres de nou.
*A Vilanova hi va haver dues altres colles de Castells: una, la Colla Jove, que va ser fundada al 1983, el seu vestuari es basava en una camisa rosada, faixa negra i pantalons blanc. Aquesta colla castellera de una vida molt curta, ja que al cap de cinc o sis anys del seu inici va desapareix; l’altre, la Colla de Mar, que va ser fundada poc després que la dels Bordegassos, el seu vestuari es basava en una camisa blau fosc, faixa negra i pantalons blancs. Aquesta colla no va durar mes de 15 anys ja que no hi avia prou gent per omplir les tres colles castelleres de la ciutat.
dimarts, 16 de febrer del 2010
Els Falcons de Vilanova i la Geltrú
Situació dins les cercaviles:
Actualment els podem trobar darrera del Ball de Valencians i davant dels Bordegassos.
Vestuari:
El vestuari dels seus components consta de pantalons i camisa blancs amb faixa blava.
Components i estructura:
Està format pel major nombre possible de persones per tal de poder formar estructures més grans i més elaborades.
Dades sobre el ball.
Aquest exercici gimnàstic té el seu precedent en el folklore de la República Txeca. Va integrar-se al món de la gimnàstica a partir del anys trenta del passat segle en que la Unió Democràtica van assumir-lo com activitat educadora i esportiva de les seves joventuts. L'any 1939, la prohibició dels partits polítics per part de règim franquista, va comportar la consegüent prohibició de l’exercici. A partir de la dècada dels 40 a Llorenç del Penedès i a Sant Vicenç dels Horts van fundar-se dues colles de falcons com un mer exercici gimnàstic. Posteriorment, a Vilafranca del Penedès, i a finals del seixanta es va reprendre aquesta activitat integrant-la al món del folklore. L'any 1973 va fundar-se la primera colla de Falcons a Vilanova i la Geltrú a l'escalf de la colla dels Bordegassos de Vilanova.
Al 1979 la colla va ser fundadora, junt amb altres grups de la vila de l'Agrupació de Balls Populars de Vilanova i la Geltrú i com a tal els seus membres van participar i participen en la recuperació i consolidació d'altres balls i de la cultura popular de Vilanova i la Geltrú.; més tard, es desvincularen d’aquesta per formar entitat pròpia. Els falcons varen esser absents durant unes quantes Festes Majors fins que al 1998 un grup del Bordegassos els torna a treure al carrer.
dijous, 11 de febrer del 2010
El Ball de Valencians de Vilanova i la Geltrú
• Situació dins les cercaviles:
Forma part del conjunt de balls blancs que surten a les cercaviles després de tots els elements de foc i els diferents entremesos populars. Actualment el podem trobar entre els la Moixiganga de la Geltrú i els Falcons de Vilanova.
• Vestuari:
El vestuari consta de camisa i pantalons blancs faldilleta curta tipus Ball de Bastons, 2 mocadors creuats al pit (necessaris per fer la coreografia), espardenyes i faixa gruixuda (necessària per executar la torre).
• Components i estructura:
La colla, com dèiem consta de 24 a 32 balladors distribuïts en grups de 8 persones que s'ajunten al final per constituir la torre que dona colofó al ball després d'executar la part coreogràfica. El ball en la variant vilanovina consta de varies parts : La Entrada , Els Braços, La Jota, L'Estrella Gran i Les Estrelles Petites finalitzant amb l'aixecament de La Torre .
• Dades sobre el ball.
A Vilanova hi ha referències certes de la presència d'aquest ball a mitjans del segle passat tot i que no se sap si era executat per vilanovins o per forasters, va desapareixer a finals del segle XIX. S'ha trobat en l'arxiu musical de l’Església de Sant Antoni una partitura que correspon a un Ball de Valencians consignat a la nostra vila que consta junt amb altres com la moixiganga i el toc de castells antic. Aquesta partitura es troba en el llibre de música del mestre Magí Sans.
Les coreografies d’aquest ball són extretes principalment dels balls de les comarques tarragonines.
L’any 2000 l’Agrupació de Balls Populars va decidir incorporar aquest ball al seguici popular en la seva missió de incrementar en el possible el nostre patrimoni cultural i poder donar opció a més persones a la participació en les nostres festes especialment en la Festa Major.
diumenge, 7 de febrer del 2010
La Moixiganga de la Geltrú
Situació dins les cercaviles:
Actualment la podem trobar entre el Ball de Bastons Homes i els Valencians.
Vestuari:
El vestuari es el següent: camisa i pantalons blancs, faldilleta i camalls rosats, espardenyes blanques i armilla i barret clar virolat. A les mans duen castanyoles i alguns uns llargs ciris que utilitzen en l’execució de les figures representatives (els misteris).
Components i estructura:
El ball consta de tres parts: El pas de cartró, el pas del coixinet i els misteris (Ecce Homo, Natzarè, Clavament, Calvari, Devallament, Soltat de Maria, Dolorosa, Enterrament i Resurecció).
Dades sobre el ball.
Es tracta d'un ball que representa escenes de la passió i mort de Jesucrist. Fou recuperat per nois i noies de la parròquia de Santa Maria de la Geltrú el dia de Rams de l'any 1992, gràcies a una partitura de música trobada a l'arxiu de la parròquia per Xavier Orriols i Paquita Roig..
dijous, 4 de febrer del 2010
El Ball de Bastons de Vilanova i la Geltrú
Actualment existeixen 4 colles diferents de Ball de Bastons a Vilanova: la colla gran, la colla jove, la colla de les noies i la de les dones totes elles inscrites a l'Agrupació de Balls Populars.
Situació dins les cercaviles:
Forma part del conjunt de balls blancs que surten a les cercaviles després de tots els elements de foc i els diferents entremesos populars. Actualment els podem trobar intercalats entre els Panderos, les Cintes, les Gitanes i la Moixiganga.
Vestuari:
El vestuari es el següent: camisa i pantalons blancs, faldilleta blava o vermella (segons la fila), mocador de pit virolat i mocador de cap vermellós, espardenyes blaves i vermelles, camalls i, naturalment, els bastons d'uns 45 mm. de diàmetre a la part més ample.
Components i estructura:
Està format per setze persones dividides en dues files de vuit que evolucionen amb la música d'uns grallers i tabal. El ball consta actualment de 9 balls o coreografies diferents: La Primera, La Segona, La Tercera, La Bolangera, La Boja, El Corrandillo i La Pavana, els set balls tradicionals que composen el ball de bastons “complert” i La Milana i El 4 de setembre, dos balls creats recentment a partir de músiques existents que pertanyen al Ball de Bastons, tot i que en te més que avui no es ballen.
Dades sobre el ball.
El Ball de Bastons de Vilanova es molt antic. La primera notícia escrita d'aquest ball la trobem en la crònica de la benedicció del temple parroquial de Sant Antoni Abad el 25 d'agost de 1771. A Vilanova, que sapiguem no es va estroncar pràcticament mai l'actuació d'aquest ball per la Festa Major, excepte en comptades ocasions com pot ésser el parèntesi obligat de la guerra civil. Al 1941 el Ball de Bastons tornarà a sortir al carrer ininterrompudament fins la Festa major de 1972 en que sortirà per darrer cop la colla "vella". Passaran cinc anys de manca de colla local que serà substituïda per la vinguda de colles dels pobles de la comarca. Fins l'any 1977, en que per Sant Joan surt per primer cop la colla actual, en el marc de les festes del barri del mateix nom. De seguida es va crear un ball amb noies (possiblement el primer Ball de Bastons format per noies soles), desprès un de petits per assegurar una continuïtat; més tard 1979 la colla va ser fundadora, junt amb altres grups de la vila de l'Agrupació de Balls Populars de Vilanova i la Geltrú i com a tal els seus membres van participar i participen en la recuperació i consolidació d'altres balls i de la cultura popular de Vilanova i la Geltrú.
dimarts, 2 de febrer del 2010
El Ball de Gitanes de Vilanova i la Geltrú
• Situació dins les cercaviles:
Forma part del conjunt de balls blancs que surten a les cercaviles després de tots els elements de foc i els diferents entremesos populars. Actualment el podem trobar entre el Ball de Bastons noies i el Ball de Bastons dones.
• Vestuari:
Les noies duen faldilla llarga florejada amb uns enagos sota d'elles, brusa de color, clavells al cap, un gran mocador de serrell a les espatlles i espardenyes negres. Els nois, porten un vestit similar al del Ball de Bastons local canviant el color blau pel negre i a més, duen barret i armilla.
• Components i estructura:
El ball és compost per vuit noies, de dos a quatre nois i l’Estaquirot, el portador del pal.
• Dades sobre el ball.
Aquest ball té com a característica principal el fet de trenar unes cintes al voltant d'un pal llarg. Aquest tipus de ball és molt corrent al folklore català així com en el d'altres cultures, però en el nostre cas té un caire molt particular.
A Vilanova es té constància del ball des del 1845 interpretat sempre només per homes, en els anys quaranta i cinquanta es va fer gràcies al Sr. Almirall, avui ja desaparegut, un entusiasta d'aquest ball. Després, durant els anys seixanta el va representar el grup de "Coros i Danzas" local. Finalment, l'any 1980, l'Agrupació de Balls Populars, després del parèntesi d'uns quants anys, el va recobrar i encara continua fent-lo actualment.
El Ball de Gitanes de Vilanova i la Geltrú consta de diverses parts; la principal consisteix a trenar, al voltant del pal, les cintes que porten a la mà les balladores, fent l’anomenat cordó i després la “trenilla”. Entre aquestes dues parts, intervenen els nois, tot fent el ball de “galerons”. També es reciten un versos de tipus satíric. Tot això és acompanyat per un grup de grallers i tabal que toquen una música diferent per a cadascuna de les parts.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)