dimarts, 2 de febrer del 2010

El Ball de Gitanes de Vilanova i la Geltrú


• Situació dins les cercaviles:
Forma part del conjunt de balls blancs que surten a les cercaviles després de tots els elements de foc i els diferents entremesos populars. Actualment el podem trobar entre el Ball de Bastons noies i el Ball de Bastons dones.

• Vestuari:
Les noies duen faldilla llarga florejada amb uns enagos sota d'elles, brusa de color, clavells al cap, un gran mocador de serrell a les espatlles i espardenyes negres. Els nois, porten un vestit similar al del Ball de Bastons local canviant el color blau pel negre i a més, duen barret i armilla.

• Components i estructura:
El ball és compost per vuit noies, de dos a quatre nois i l’Estaquirot, el portador del pal.

• Dades sobre el ball.
Aquest ball té com a característica principal el fet de trenar unes cintes al voltant d'un pal llarg. Aquest tipus de ball és molt corrent al folklore català així com en el d'altres cultures, però en el nostre cas té un caire molt particular.
A Vilanova es té constància del ball des del 1845 interpretat sempre només per homes, en els anys quaranta i cinquanta es va fer gràcies al Sr. Almirall, avui ja desaparegut, un entusiasta d'aquest ball. Després, durant els anys seixanta el va representar el grup de "Coros i Danzas" local. Finalment, l'any 1980, l'Agrupació de Balls Populars, després del parèntesi d'uns quants anys, el va recobrar i encara continua fent-lo actualment.
El Ball de Gitanes de Vilanova i la Geltrú consta de diverses parts; la principal consisteix a trenar, al voltant del pal, les cintes que porten a la mà les balladores, fent l’anomenat cordó i després la “trenilla”. Entre aquestes dues parts, intervenen els nois, tot fent el ball de “galerons”. També es reciten un versos de tipus satíric. Tot això és acompanyat per un grup de grallers i tabal que toquen una música diferent per a cadascuna de les parts.