diumenge, 31 de gener del 2010

El Ball de Cintes.


Situació dins les cercaviles:
Forma part del conjunt de balls blancs que surten a les cercaviles després de tots els elements de foc i els diferents entremesos populars. Actualment el podem trobar entre el ball de Bastons nois i el ball de Bastons noies.

Vestuari:
Cadascuna de les porta una cinta de color diferent de les altres. Elles duen brusa i faldilla blanca amb viuets i espardenyes de color vermell i blau; també duen un petit cinturó amb els colors de l’arc de Sant Martí. El noi va vestit amb camisa i pantalons blancs, faixa vermella i mocador virolat al cap.

Components i estructura:
Inicialment era compost per dotze persones, tots ells homes, encara que sis d’ells anaven vestits de dona. Avui dia, a Vilanova, el ball està format per 12 noies i un home que sosté les cintes amb una mà com a eix central del ball.

Dades sobre el ball.
Aquest ball tot i que no és propi de la nostra comarca ha arrelat en ella com si ho fos. El seu origen és Asteca, arribant aquí a Catalunya en el descobriment d’Amèrica. Aquest Ball està molt estès arreu de tota Europa, i aquí a Catalunya va arrelar amb diferents versions. Forma part del conjunt de les danses de l’Arbre de Maig, al voltant del qual les noies feien una dansa per induir-lo a fruir i a agrair-li la bona collita. En aquest cas l’arbre és representat per un noi, i per festejar-lo millor el guarnien amb cintes de colors.
El ball consisteix en fer una trena al voltant del braç del noi, que sosté les cintes amb la mà, i que va teixint-se a mida que avança la dansa.
La primera vegada que aquest ball va realitzar-se a Vilanova la Geltrú va ser interpretat pel Grup de Dansa de Vilanova. En la actualitat es balla a Les Roquetes del Garraf, a Sitges i, des de l’any 1986, l’Agrupació de Balls Populars el va incorporar com a ball popular de la nostra vila.