diumenge, 24 de gener del 2010
El Ball de Cercolets de Vilanova i la Geltrú
Situació dins les cercaviles:
Forma part del conjunt de balls blancs que surten a les cercaviles després de tots els elements de foc i els diferents entremesos populars.
Actualment és el primer a encapçalar aquest grup, el podem trobar ubicat immediatament darrera del Ball de Nans o Capgrossos.
Vestuari:
L’element clau és el cèrcol florit que duen les balladores. El vestuari consta de camisa i pantalons blancs, faixa, faldilleta tipus com la del ball de bastons, camalls, mocador a l’espatlla i espardenyes.
Components i estructura:
Aquest ball es compon per un Majoral, la més gran de la colla, vuit nenes de 7 a 14 anys, i un Angelet, un nen o nena més petit.
Dades sobre el ball.
El Ball de Cercolets de Vilanova va ser recuperat per l’Agrupació de Balls Populars de Vilanova, l’any 1982. La darrera vegada que en tenim notícies és de l’any 1934.
Aquest ball és de significat agrícola, un dels més antics del Penedès. Es té notícies de la seva existència al segle XVII.
Consta de diverses parts en les quals els balladors entrellacen els seus cèrcols de colors, seguint determinades coreografies. Hi destaca la part del recital de versos, al•legories a la població o a la festa religiosa que se celebra, i l’aixecament, per la colla, de l’Àngel.
La figura que té més acceptació, i ens pot donar el significat del ball, és l’anomenada “bota”, ja que recorda les festes vinícoles. Això té relació amb les nostres comarques.
La música d’aquest ball, igualment que el de Pastorets, es toca actualment amb flabiol i tamborí acompanyats d’una manxa borrega, si bé antigament s’havia tocat amb sac de gemecs i gralla.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada