dimarts, 26 de gener del 2010
El Ball de Pastorets de Vilanova i la Geltrú
Situació dins les cercaviles:
Forma part del conjunt de balls blancs que surten a les cercaviles després de tots els elements de foc i els diferents entremesos populars. Actualment el podem trobar entre el Ball de Cercolets i el Ball de Panderos.
Vestuari:
Pantalons i camisa blancs, espardenyes amb betes blaves i vermelles, armilla blanca amb flors vermelles i blaves, camalls amb picarols als turmells, mocador al cap, sarró i carabassa.
Components i estructura:
L’estructura del ball parlat és de nou pastorets dels quals un n’és el Majoral i un altre el Rabada, aquest últim acostuma a ser el més petit de la colla. Ara bé, les estructures durant les cercaviles solen estar formades per 12 joves, però aquest nombre pot ser ampliable a 16 balladors.
Dades sobre el ball.
El Ball de Pastorets és un ball de significat agrícola, on es troben referències de la vida pastoril barrejades amb alguna endreça a la festa i fets de temps antics, al•lusions a la política i a costums del país. Els balladors, amb ordres del Majoral, piquen a terra amb els llargs bastons en un simbòlic intent de fertilitzar la terra. El ball actual consta de diverses parts, entre les quals destaca la de recitar versos relacionats amb l’ofici de pastor i/o amb el poble. Acostumen anar acompanyats d’una manxa borrega i tamborí, si bé per la dificultat de trobar aquest tipus de música, també acostumen a fer servir el flabiol acompanyat de tamborí juntament amb la manxa borrega.
A Vilanova, l’Agrupació de Balls Populars el va recobrar l’any 1980.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada