dimarts, 5 de gener del 2010
Els Dracs de la Geltrú
Situació dins les Cercaviles:
Actualment van darrere del Drac de Vilanova.
Components i estructura:
El tigre va ser construït per Abel i Salvador Masana i Enric Borràs. Van utilitzar cartró-pedra, fusta i ferro, i feia 150cm d’alçada, 80 cm d’amplada 300cm d’allargada i pesava 70kg. Mentre que el model de Drac nou va ser construït per Dolors Sans i pintat per Abel Masana i Saburit. Van utilitzar fibra de vidre, i feia 180cm d’alçada, 120cm d’amplada, 350cm d’allargada i també pesava 70 kg.
Els dracs de la Geltrú sempre van acompanyats d’una colla de tabalers que podríem dir que son la diferència més gran respecte els altres elements del bestiari, ja que és una colla molt més gran que les que acompanyen a qualsevol altre membre del cercavila de Vilanova.
Fan servir carretilles amb tro, sortidors francesos que allarguen més les guspires abans del tro, cosa que permet una major durada del foc. En quant a les solemnitats, es fan servir bengales.
En quant als colors del drac, són el vermell, el verd, el blau i el negre amb pinzellades de groc-roure. Els vestits dels components del grup de Drac conjunten a la perfecció.
Dades sobre els Dracs:
Cal parlar de dracs en plural degut a que n'hi ha dos, el gros l'anomenem "Tigre" i va ser estrenat el 15 d'agost de 1978 en la Festa Major de la Geltrú, mentre que el petit, que és conegut per "Barrina", degut a la forma de les seves banyes que son recargolades, es va estrenar el 18 de juliol de 1981.
Aquesta idea de crear un Drac propi per la Geltrú va rondar el cap d'una família d'artistes geltrunencs als voltants de 1977.
Una família repleta d’artistes amants de les tradicions populars i per conseqüent amants del món del bestiari.
El disseny del Drac es deu a l’il•lustre pintor Salvador Masana i Mercadé, el qual va participar en la seva construcció juntament amb els seus fills Salvador i Abel Masana i Saburit, reconeguts artistes geltrunencs. També hi va prendre part l’Enric Borràs en aquest primer projecte. Era l’onze de setembre de 1977 quan es va iniciar i de seguida es van adonar que el projecte podia esdevenir una important feta.
El finançament va anar a càrrec dels propis constructors. El mestre artesà Amadeu Ferran va ser l’encarregat de fer els aparells de ferro. La part de fusteria va recaure a en Xavier Masana i Caelles.
El drac va ser presentat el juliol de 1978 a la Pic Galeria de la nostra ciutat, en un moment clau per a la història de les tradicions populars, ja que desprès de tant de temps sota una dictadura política es comença a reivindicar la Festa tradicional com a Festa popular formant part de la nostra cultura tradicional.
Va prendre part de les festes de la Mercè en la que es van formar el primer correfoc.
L’any 1981 va aparèixer el Drac “Barrina” el qual va sortir de dins d’un ou de tres metres tot acompanyat d’una colla de diables petits a la plaça de les Cols.
L’any 2003 en el marc del 25è aniversari del Drac de la Geltrú la colla va creure necessari construir una nova bèstia per a substituir la peça original i així conservar-la en bon estat. Es va encarregar a l’artista vilafranquina Dolors Sans la qual va fer diversos projectes seguint les indicacions que els membres de la colla li donaven i per tant manté la figura que la peça original, mentre que la pintura va anar a càrrec d’Abel Masana i Saburit.
El nou drac representa a l’entitat en totes les sortides menys en les tres festivitats típiques de la Geltrú, en les que encara és el drac antic qui surt.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
1 comentari:
Quines ganes que tinc de Festa Major!
Publica un comentari a l'entrada